Menu Sluiten

kosten gevelrenovatie berekenen

Wat kost een plafond schilderen per m²?

De kosten voor het schilderen van een plafond variëren afhankelijk van de gekozen methode en materialen. Voor sauzen met een roller liggen de prijzen gemiddeld tussen €10,- en €16,- per m², terwijl spuitwerk goedkoper is, met kosten tussen €6,- en €12,- per m2. De totale prijs wordt beïnvloed door factoren zoals de grootte van het project, de staat van het plafond en de arbeidskosten van de schilder. Voor een gemiddelde ruimte van 30 m2 kan de totale prijs rond de €450,- liggen, inclusief verf en materialen. Wil je besparen op deze kosten?

Gratis offertes ontvangen

Hieronder vind je alle informatie die je zoekt bij de vraag ‘wat kost een plafond schilderen per m2?’

Plafond schilderen prijs per m2

Het schilderen van een plafond kan op verschillende manieren worden gedaan, elk met hun eigen kosten. Bij sauzen, waarbij verf met een roller wordt aangebracht voor een gladde afwerking, liggen de kosten gemiddeld tussen de €10,- en €16,- per m2, inclusief verf, materiaal en btw. Dit type schilderwerk is geschikt voor het creëren van een effen uitstraling zonder reliëf.

Als je kiest voor spuitwerk, waarbij verf met een spuitmachine wordt aangebracht, liggen de kosten gemiddeld tussen de €6,- en €12,- per m2, inclusief verf, materiaal en btw. Spuitwerk is vaak goedkoper dan sauzen omdat het minder arbeidsintensief is en sneller kan worden uitgevoerd, hoewel het resultaat een iets andere textuur kan hebben dan bij sauzen met een roller.

Kostenoverzicht plafond schilderen en sauzen

Schildertechniek Kosten per m2*
Sauzen €10,- tot €16,-
Spuitwerk €6,- tot €12,-

*Gemiddelde kosten inclusief BTW en montagekosten

Prijsvoorbeelden

Klein schilderwerk

Voor klein schilderwerk, zoals het schilderen van een studio met een plafondoppervlakte van ongeveer 30 m2, liggen de kosten tussen €15,- en €20,- per m², inclusief verf, materialen en btw. Stel dat je een studio hebt met een plafond van 30 m². Als de gemiddelde prijs €17,50 per m² is, zou de berekening zijn: 30 m² × €17,50 = €525 voor het gehele schilderproject. Deze prijs varieert afhankelijk van factoren zoals de staat van het plafond en eventuele extra voorbereidingen zoals reparaties of het aanbrengen van een primer.

Gemiddeld schilderwerk

Voor gemiddeld schilderwerk, zoals het schilderen van de benedenverdieping met een plafondoppervlakte van ongeveer 50 m2, variëren de kosten tussen €15,- en €17,50 per m², inclusief verf, materialen en btw. Stel dat de prijs €16,- per m2 is, dan zou de berekening zijn: 50 m2 × €16 = €800 voor het hele schilderproject. Deze prijs kan verschillen afhankelijk van de complexiteit van het schilderwerk en eventuele extra kosten zoals voorbereiding van de oppervlakken en het gebruik van speciale verfsoorten.

Groot schilderwerk

Voor groot schilderwerk, zoals het schilderen van alle plafonds in een twee-onder-één-kap woning met een totale plafondoppervlakte van ongeveer 130 m2, bedraagt de gemiddelde prijs €14,60 per m2, inclusief verf, materialen en btw. Bij deze prijs zou de berekening zijn: 130 m2 × €14,60 = €1.898,- voor het hele schilderproject. De exacte kosten kunnen variëren op basis van factoren zoals de bereikbaarheid van de plafonds, de complexiteit van het werk en eventuele extra diensten zoals het afplakken van meubels en vloeren voor bescherming tijdens het schilderen.

Wat beïnvloed de kosten van plafond schilderen per m2?

Schilderen of spuiten?

De keuze tussen sauzen met een roller of spuiten beïnvloedt de kosten van het schilderen van een plafond. Spuitwerk is vaak goedkoper, met gemiddelde kosten tussen €6,- en €12,- per m2, terwijl sauzen met een roller €10,- tot €16,- per m2 kost. Spuitwerk vereist minder arbeidsuren en kan sneller worden uitgevoerd, maar het resultaat kan een iets andere textuur hebben dan bij sauzen.

Soorten verf

Het gebruik van latexverf is standaard voor plafonds, met kosten tussen €5,- en €15,- per liter. Oudere plafonds kunnen extra kosten met zich meebrengen als er een fixeermiddel nodig is om de hechting van latexverf te verbeteren, vooral als het plafond eerder geverfd is met witkalk of veegvast. De keuze voor kwaliteit en merk van de verf kan ook invloed hebben op de totale kosten.

Grootte van het project

De omvang van het project, gemeten in m2, is een belangrijke factor. Kleinere projecten, zoals een enkele kamer of studio, hebben doorgaans hogere kosten per m2 vanwege vaste kosten zoals voorbereiding en opzet, terwijl grotere projecten vaak lagere kosten per m2 hebben vanwege schaalvoordelen.

Hoe ziet het plafond eruit?

De staat en structuur van het plafond spelen ook een rol. Een glad plafond vereist minder voorbereidend werk dan een plafond met bijvoorbeeld veel oneffenheden of beschadigingen. Extra voorbereiding zoals reparaties, schuren en schoonmaken kan de kosten verhogen.

Uurtarief van de schilder

Het uurtarief van de schilder is een belangrijke factor. Tarieven variëren afhankelijk van ervaring, locatie en het bedrijf. Hogere uurtarieven kunnen leiden tot hogere totale kosten, vooral bij arbeidsintensievere methoden zoals sauzen met een roller. Het vergelijken van offertes en het vinden van een ervaren schilder binnen je budget kan helpen om kosten te beheersen.

Prijsopbouw plafonds schilderen

De kosten voor het schilderen van plafonds zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • Arbeidskosten van de schilder: Dit is het geld dat je betaalt voor het werk van de schilder, gebaseerd op het aantal uren dat hij of zij bezig is.
  • Materiaalkosten: Dit omvat de kosten van alle materialen die nodig zijn, zoals verf, primer, en andere benodigdheden.
  • Voorbereidingskosten: Dit zijn kosten voor het voorbereiden van het plafond, zoals schoonmaken, repareren van gaten, schuren en eventueel aanbrengen van een fixeermiddel.
  • Verplaatsingskosten: Sommige schilders rekenen extra kosten als ze ver moeten reizen naar je huis.
  • Eventuele extra’s: Dit zijn kosten voor speciale verfsoorten, afplakken van meubels, of andere extra diensten die je nodig hebt.

Al deze kosten bij elkaar bepalen de totale prijs voor het schilderen van je plafonds.

Bespaartips: plafond laten schilderen

Wil je geld besparen bij het laten schilderen van je plafond? Kies dan voor spuitwerk in plaats van sauzen, omdat dit vaak goedkoper en sneller is. Overweeg om de voorbereidende taken zelf te doen, zoals het schoonmaken en schuren van het plafond. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende schilders om de beste prijs te vinden. Gebruik standaard latexverf, die minder kost dan speciale verven. Plan het schilderwerk buiten het hoogseizoen, wanneer schilders minder druk zijn en mogelijk lagere tarieven hanteren. Tot slot, als je meerdere kamers tegelijk laat schilderen, kan dit de kosten per m2 verlagen.

Plafond laten verven? Schakel een schilder in via het gratis offerteformulier!

gratis offerteformulier!